Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2022 00:01 - "Като диваци": Гладът, объркването и разпада в руската армия през очите на един руски войник
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3400 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 + ВИДЕО  image

Павел Филатиев, стоп кадър: Дождь

 

Знам, че не можете да кажете думата "война", забранено е. Но все пак ще кажа точно "война“. Вече съм на 33 години и цял живот съм казвал само истината. Това е война - руската армия стреля по украинската армия, а тя стреля в отговор, експлодират снаряди и ракети. Умират военни от двете страни, както и цивилни, които имат "късмета" да живеят там, където е решено да започне война, наречена "специална операция“.

Така започва скандалната за Русия книга на десантчика Павел Филатиев, който отказва да се върне в руската армия. Той публикува текста си в интернет и дава няколко интервюта. Сега очаква държавата да започне да го преследва.

„Нашата армия е в критично състояние. Много момчета загинаха, именно защото тя не е такава, каквато я представят официалните медии. Командването крие за много проблеми”, каза Филатиев в интервю за телевизия "Дождь", цитирано от "Свободна Европа".

Той е родом от Волгоградска област, израснал е във военна част. Син е на парашутист и по-късно самият той става част от въздушно-десантните войски. През 2010 г. служи в Чечения. През август миналата година, поради проблеми с работата и липса на пари, решава да подпише нов договор за наемна служба.

Влиза в състава на 56-ти десантно-щурмови полк, без да знае, че ще участва в истинска война. След като неговата част атакува окупирания вече Херсон, Филатиев е евакуиран за лечение и никога не се връща на бойното поле. Сега се противопоставя на войната, разказвайки това, което е видял със собствените си очи. Книгата му се нарича "ZOV". В нея той разказа от първо лице как слабото командване и липсата на оборудване водят до безсмислена смърт и как Русия не е имала моралното право да напада.

Макар да е заплашен от арест, затвор и дори изтезания, той се чувства виновен за съучастието си в тази война и мисли, че тя е срам за Русия и армията. Иска да направи "всичко възможно" да я спре, да върне руските военни у дома и да спаси хиляди животи на руснаци и украинци.






Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1071171
Постинги: 786
Коментари: 1362
Гласове: 1788
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930